Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

casselerrib - (vleeswaar van varkensrib)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

casselerrib zn. ‘vleeswaar van varkensrib’
Nnl. Kasseler rib [1910; WNT rib I], casselerrib [1992; Dale].
Ontleend aan Duits Kass(e)ler Rippchen ‘Kasseler ribbetje’ of Kasseler Ripp(en)speer ‘Kasseler varkenskotelet’, mogelijk, gezien de gebruikelijke Nederlandse spelling met c-, via een Franse benaming voor het vleesgerecht (WNT Aanv.). De herkomst van het eerste woorddeel is onzeker, verband met de stadsnaam Kassel (ouder en Frans Cassel) in Hessen is volgens EDuden niet bewezen; het tweede woorddeel is → rib.

EWN: casselerrib zn. 'vleeswaar van varkensrib' (1910)
ANTEDATERING: casseler rib [1898; Nieuwsblad van het Noorden (KB) 27/10]
[J. Luif (2010-2018), 'Oudere dateringen van woorden uit het EWN', in: Trefwoord (bewerkt)]

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

casselerrib [varkensrib als broodbeleg] {Kasseler rib 1901-1925} genoemd naar de Duitse stad Kassel, maar gespeld met c omdat de ontlening verliep via frans Cassel of op grond van een oudere Duitse spelling. Kassel komt van castellumkasteel.

Thematische woordenboeken

E. Sanders (1995), Geoniemenwoordenboek, Amsterdam

De herkomst van casselerrib (Kasseler of Kaßler in het Duits) is onzeker, maar sommigen brengen deze naam in verband met de Duitse stad Kassel. Dat het woord met een c wordt gespeld, komt doordat de ontlening verliep via de Franse vorm Cassel of op grond van een oudere Duitse schrijfwijze.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

casselerrib varkensrib als broodbeleg 1910 [WNT rib I] <Duits

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut