Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

carbonpapier - (dun zwart papier om doorslagen te maken)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

carbonpapier zn. ‘dun zwart papier om doorslagen te maken’
Nnl. carbonpapier [1924; Dale].
Ontleend aan Engels carbon paper [1895], een samenstelling waarvan het eerste lid carbon [18e eeuw] afkomstig is uit Frans carbone [1787] < Latijn carbō ‘kool’ (genitief carbōnis). De etymologie van dit woord is onzeker, zie → haard; zie ook → carbid, → carburateur. Het tweede lid is Engels paper ‘papier’, zie → papier.
Doorslagen maken met behulp van met spek ingevet en met roet bestrooid papier was al in 1776 bekend, maar industrieel vervaardigd papier voor het maken van doorslagen werd pas nodig bij de opkomst van de schrijfmachine aan het einde van de 19e eeuw.
Wrsch. kwam het woord in het Nederlands al eerder dan 1924 voor; de eerste Franse attestatie dateert van 1914: papier carbone (Rey).

EWN: carbonpapier zn. 'dun zwart papier om doorslagen te maken' (1924)
ANTEDATERING: met behulp van carbonpapier ... 12 afdrukken [1892; NvdD 30/8]
[J. Luif (2010-2018), 'Oudere dateringen van woorden uit het EWN', in: Trefwoord (bewerkt)]

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut