Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

calvados - (appelbrandewijn)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

calvados zn. ‘appelbrandewijn’
Nnl. calvados ‘zekere drank’ [1961; WNT Aanv.].
Ontleend aan Frans calvados ‘appelbrandewijn’ [1884; Rey], genoemd naar het Normandische departement Calvados, waar deze appelbrandewijn gestookt wordt, uit de cider (appelwijn) waar Normandië om bekend staat. Over de herkomst van de naam Calvados voor het departement is weinig bekend.
Lit.: Sanders 1995, 63

EWN: calvados zn. 'appelbrandewijn' (1961)
ANTEDATERING: een pint "calvados" [1911; AHB 19/6]
[J. Luif (2010-2018), 'Oudere dateringen van woorden uit het EWN', in: Trefwoord (bewerkt)]

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

calvados [brandewijn] {na 1950} < frans calvados, genoemd naar het Normandische departement Calvados, dat veel cider, het halffabrikaat van de calvados, produceert.

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

Calvados (Frans Calvados)

E. Sanders (1995), Geoniemenwoordenboek, Amsterdam

Calvados, brandewijn die gestookt is uit appelwijn, is afkomstig uit en genoemd naar het Franse departement Calvados in Normandië. Over de wijze waarop dat departement aan zijn naam gekomen is, valt in populaire publikaties wel eens een merkwaardig verhaal te lezen. In 1588 zou een schip van de Spaanse armada op de kust van Normandië zijn gestrand. Dat schip heette ‘El Salvador’ (De Verlosser). De streeknaam Calvados zou een verschrijving zijn van de naam van dit schip. Vanzelfsprekend is deze verklaring zeer omstreden. Aan het feit dat de drank calvados naar de streek is genoemd, doet dat echter niets af.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

calvados brandewijn 1952 [ENSIE] <Frans

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut