Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

callanetics - (vorm van fitness)

Thematische woordenboeken

T. Beijer en C.G.L. Apeldoorn (1996), Woordenboek van medische eponiemen, Houten

callanetics: bewegingsleer ter verbetering van de houding, genoemd naar de grondlegster van deze leer, de Amerikaanse Callan Pinckney. Mevrouw Pinckney, die zelf een congenitale heupafwijking heeft, ontwikkelde met ballettechnieken haar eigen oefeningen. De basis van de methode is het maken van kleine bewegingen. Hierdoor nam niet alleen haar rugpijn af, maar werd ook haar houding beter. Het door haar geschreven oefeningenboek is momenteel internationaal bekend.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

callanetics vorm van fitness 1990 [De Coster 1999] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

callanetics (epon., naar de Amerikaanse gezondheidsgoeroe Callan Pinckney), oefentechniek, bedoeld om spierkracht en fitheid te bevorderen, bestaande uit een reeks herhaalde lichaamsbewegingen. Pinckney bedacht het oefenprogramma al in de vroege jaren zeventig, maar het kreeg pas bekendheid in 1984, toen haar bestseller Callanetics verscheen. Ze vormde het woord door haar voornaam te combineren met het Engelse suffix -etics, naar analogie van athletics, maar ook onder invloed van het 19de-eeuwse woord callisthenics ‘gymoefeningen voor meisjes’. Het programma werd in Groot-Brittannië vooral populair nadat de hertogin van York het begon te volgen in de hoop wat gewicht te verliezen met het oog op de geboorte van haar dochter Beatrice.

Callanetics is een nieuwe manier om aan het lichaam te werken. Het is een uit Amerika overgewaaid trainingsprogramma waardoor het lichaam ‘spectaculaire’ veranderingen ondergaat. Althans, dat belooft het bestseller-boek dat de stroom begeleidt. De schrijfster, Callan Pinckney, belooft dat u door de oefeningen in het boek het perfekte figuur krijgt dat u van nature hebt. Het vet van uw billen en heupen zal smelten, uw buik wordt platter en uw hals langer. Uw kin zal verstevigen en verhogen en uw achterwerk en onderarmen verstevigen ook. (De Morgen, 27/06/90)
Een heer verwierp Callanetics met de woorden: ‘Dat deed Debbie Drake al in de jaren zestig. Helpt niks.’ (Opzij, december 1992)
Als ze niet fietst, is ze aan het hardlopen. Of ze zwemt, is bezig met fitness, callanetics, body line of hoe die dingen ook mogen heten. (Vrij Nederland, 21/08/93)
Low-impact aerobic, callanetics... de echte kenner lacht erom. Want die volgt al jaren een bewegingstherapie die haar waarde allang heeft bewezen: Mensendieck. (Cosmopolitan, september 1993)
Daarna volgden in hoog tempo varianten als ‘callanetics, slim-down, cardiofit’ en ‘aqua-joggen’. (Elsevier, 15/01/94)
Tegenover de kamer waar het CDA-bestuur straks gaat vergaderen, doen die avond zo’n dertig vrouwen ontspannen callanetics. (HP/De Tijd, 07/10/94)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal