Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

calimerocomplex - (minderwaardigheidsgevoel)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

Calimerocomplex, -gevoel (naar het televisiekuikentje Calimero), schertsend voor ‘minderwaardigheidsgevoel; gevoel van verongelijktheid’. Calimero maakte in 1972 zijn debuut bij de TROS (geïmporteerd uit Italië, maar met de Nederlandse stem van Corry van der Linden). Dit kuikentje maakte de verongelijkte kreet ‘Zij zijn groot en ik ben klein’ bekend bij jong en oud. Het was aanvankelijk ook de lijfspreuk van de als kleine omroep begonnen TROS.

Wij Nederlanders zijn heel zelfbewust, hoor. Nederland mag dan de laatste tijd op de eigen maat zijn teruggezet doordat allerlei benoemingen en vestigingen uitbleven, maar ik heb absoluut geen Calimero-complex. (Elsevier, 04/03/95)
De stijl-Schuyer kan D66 in deze wat bekommerde tijden van pas komen. Wellicht is hij degene die de partij kan verlossen van het Calimero-complex, waarvan zij nog altijd gauw last heeft. (Trouw, 24/11/95)
Naarmate de eerste juli nadert, neemt het Calimerocomplex van Taiwan groteske vormen aan. De onherroepelijke inlijving van Hongkong door de grote boe- en buurman China, doet Taiwanese politici beseffen dat het land steeds meer in een isolement raakt. (Elsevier, 14/06/97)
Uit de bijdragen blijken in elk geval twee dingen: de gebrekkige kennis van elkaars land, taal en cultuur én het Calimerogevoel aan Nederlandse zijde. (Trouw, 17/10/97)
De beide ministers van Buitenlandse Zaken willen hun Calimero-complex (‘zij zijn groot en ik ben klein’) binnenkort in een discussietekst voorleggen aan andere kleine en middelgrote lidstaten. (De Standaard, 24/03/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut