Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bulletje - (dik persoon)

Thematische woordenboeken

M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen

bulletje (bloedbeuling, bloedworst): dik persoon. Bloedworst is dikmakend voedsel terwijl bulletje verwijst naar een bekend kinderboek uit de vorige eeuw. Van A.M. de Jong verscheen in 1923-1924 ‘De wereldreis van Bulletje en Boonestaak’. Het woord werd echter al gesignaleerd door J. Schuitemaker in het weekblad ‘Buiten’ (oktober 1920) maar is nog ouder.

Bulletje Bloedbeuling en hij hadden koperen kranen gesneesd. Bulletje was ’n komieke. (M.J. Brusse, Boefje, 1903)
Mooie handdoek heb jij, bulletje, … (Hans Dorrestein, Alle verhalen, 1990)
Dateringen of neologismen

Nicoline van der Sijs (2015-heden), Jaarwoordenzoeker ‘Een woord uit elk jaar 1800-heden’, zie ook bij Onze Taal

Bulletje en Bonestaak [stripkarakters] (1922). In het dagblad Het Volk verschijnt in 1922 de eerste aflevering van een socialistisch geëngageerd verhaal met plaatjes over het komische duo Bulletje en Bonestaak van A.M. de Jong (tekst) en George van Raemdonck (tekeningen). Dit was de eerste langer lopende Nederlandse strip, die echter nog niet zo werd genoemd. Aanvankelijk was de titel De wereldreis van Bulletje en Boonestaak. De strip, speciaal gericht op kinderen, had een groot succes, en de krant publiceerde hem tot 1937. Onder de tekst stond: “Plaatjes uitknippen, opplakken en bewaren!”

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut