Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bubbling - (dansbare vorm van reggae)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

bubbling (← Eng.), dansbare vorm van reggae, populair in exotische clubs; dansen op muziek op zo’n manier dat het lijkt alsof men de geslachtsdaad verricht. Dit veronderstelt dat men met doorgezakte knieën op een schokkende en golvende manier met het achterwerk draait. Ook vernederlandst tot bubbelen. → rag(g)amuffin’*.

De nieuwe variant op dirty dancing, bubbling, scherpte de woorden van de zwoel geklede dames aan. (Nieuwe Revu, 15/12/93)
Zoals dat in het modieuze uitgaanscircuit hoort, is er bij ‘bubbling’ veel competitie. Rivaliteit hoort bij ragga. Er worden dan ook overal wedstrijden georganiseerd, die doen denken aan het lokale equivalent van de ‘West Side Story’. Bubblinggroepen, voorzien van hun eigen DJ’s, nemen het tegen elkaar op. (Elsevier, 16/04/94)
Op een bepaald moment zag Mai hoe Wimla op een hitsig ritme, dat nog net door het lawaai te horen was, haar benen uit elkaar schoof, haar rug diep maakte, haar heupen naar achteren duwde, haar hoofd zijwaarts hield en met haar handen het lange haar optilde. Zo ging ze schokkend en draaiend door de knieën. Mai kende die dans, die ‘bubbling’ werd genoemd, maar ze had niet gedacht dat haar Wimla dit in het openbaar zou durven doen. (Anil Ramdas: Het besluit van Mai, 1994)
De rapper uit Almere bubbelt over alweer zo’n onvermijdelijke hoempa-techno-stamper heen. (Nieuwe Revu, 23/10/96)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut