Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

brownie - (koekje met chocolade en nootjes)

Thematische woordenboeken

L. Koenen, R. Smits (1992), Peptalk, De Engelse woordenschat van het Nederlands

brownie [brounie] 1. chocoladekoekje, razend populair in Amerika, en hier steeds vaker te koop. Meng 60 g gesmolten bittere chocolade met 60 g boter, 275 g suiker, 2 eieren, 60 g bloem, 50 g gehakte noten, vanille naar smaak, en een snufje zout. Uitspreiden in een met vetvrij papier bekleed laag bakblik, 1 uur in oven bakken als cake, af laten koelen en in vierkanten snijden; 2. eenvoudig type camera van Kodak, oorspr. mede bedoeld voor kinderen. Kwam in 1900 voor het eerst uit, en er zijn vele typen Brownies geweest tot in de jaren zestig. De naam was ontleend aan die van kleine, hulpvaardige en uiterst handige dwergjes die de boeken en gedichten van de Canadese schrijver en illustrator Palmer Cox bevolkten. Dezelfde brownies die eind 1988 weer opdoken in de sprookjesfilm ‘W.I.L.L.O.W.’.

Dateringen of neologismen

F. Bakker, E. van Ruijsendaal, P. Uljé, D. van Zijderveld, Vindpunt.nl – elektronisch doorzoekbare Woordenlijst Overbodig Engels met Nederlandse tegenhangers, uitgebreide en verbeterde voortzetting van de boekuitgaven Funshoppen in het Nederlands (2009) en Op-en-Top Nederlands (2015)

brownie zn. Ontleend aan het Engels.
[alg.] = bruintje. Zo'n lekker bruintje zit boordevol chocolade, vet en calorieën.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

brownie koekje met chocolade en nootjes 1989 [Peptalk] <Engels

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal