Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

breinmachine - (apparaat dat de hersengolven beïnvloedt)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

breinmachine (← Eng. brain machine), apparaat, bestaand uit een bril-koptelefoonconstructie, dat met speciale licht- en geluidseffecten de hersengolven beïnvloedt. Ook brainmachine*. In 1980 bedacht door de Amerikaanse dokter Marshal Gilula. Het onderbewuste van de drager wordt zo bewerkt dat hij ervan opknapt. Breinmachines worden daarom ook gebruikt voor relaxatie, concentratie en meditatie. In Nederland worden de apparaten vooral aangewend in de verslavingszorg, bij stressmanagement, tegen hoofdpijn en te hoge bloeddruk. Vooral in housekringen zijn ze populair. De Engelsen spreken ook van brain spa.

In de Verenigde Staten en in Zuidoost-Azië zijn breinmachines een rage. Miljoenen mensen zouden zich ermee ontspannen en er stadia van verhoogd bewustzijn door bereiken. (Elsevier, 07/12/91)
Mijn simpele vraag over een trendy ‘New Age’-speeltje, de breinmachine is van lieverlee uitgemond in de uitnodiging van een driedaagse intensieve hersentraining inclusief theorielessen. (De Volkskrant, 20/02/93)
Over de mogelijke schadelijke neveneffecten van de breinmachine is nog weinig bekend. In ieder geval zouden — vanwege de stimulatie van de hersenactiviteit — mensen met epilepsie (in de familie), hartklachten of ernstige psychische problemen er niet voor in aanmerking komen. (Psychologie, december 1996)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut