Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bosmanarrest - (verbod op het voetbaltransfersysteem in Europa)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

Bosmanarrest (naar Jean-Marc Bosman, Belgisch voetballer), verbod door het Europese Hof van Justitie op het voetbaltransfersysteem, waarbij vaak gigantische sommen betaald werden. Het arrest bestempelt voetbalcontracten in Europa als gewone arbeidsovereenkomsten voor onderdanen van de Europese Gemeenschap. Bosman ging na een tijdje bij Standaard gespeeld te hebben, over naar Club Luik. Hij weigerde het minimumcontract te ondertekenen dat deze club hem bood. Een transfer naar Duinkerken werd op het laatste moment door Luik afgeblazen omdat het ernaar uitzag dat de Franse club niet wilde betalen voor de transfer. Bosman heeft vijf jaar geprocedeerd en kreeg in 1995 uiteindelijk gelijk voor het Europees Hof in Luxemburg.

Leo Beenhakker noemt het doorsluizen van voetballers uit winstoogmerk ‘een zorgelijke ontwikkeling’. Het is een onvoorzien gevolg van het Bosman-arrest dat de afschaffing van het transfersysteem veroorzaakte. (Vrij Nederland, 11/10/97)
Na het Bosman-arrest is niet de voetballer maar de speelstijl kenmerkend voor een club. (Elsevier, 19/11/97)
Tot het Bosman-arrest werd PSV telkens weer gekritiseerd als de poenerige club die successen kocht. (HP/De Tijd, 09/01/98)
Sinds het Bosman-arrest is de varkenscyclus van het heldendom versneld, een ontwikkeling die wordt gecounterd door het exploderende aantal TV-uitzendingen en sportbladen. (HP/De Tijd, 24/04/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut