Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bomen - (discussiëren)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

bomen 1 ww. ‘kletsen’
Nnl. boomen ‘babbelen, praten’ [1883; WNT].
Wrsch. een verkorte formulering voor een boom opzetten ‘babbelen, zwammen’. Die uitdrukking komt volgens het WNT sinds ca. 1875 voor in de taal van de Indiëgangers; de herkomst van de uitdrukking zelf is niet bekend. Naar het voorbeeld van iets op touw zetten wordt gedacht aan een uitdrukking uit de weverij, maar daar zegt men (op)bomen ‘de geschoren ketting gelijkmatig op de kettingboom winden’. Eerder is te denken aan de boom bij het kaarten: één rechte streep waarbij bij elke gewonnen partij een dwarsstreep werd toegevoegd. Mogelijk betekent de uitdrukking dus ‘beginnen met een spelletje kaart’.

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

bomen2* [discussiëren] {1884} eig. ‘een boom opzetten’. Ontleend aan het kaartspel: een boom jassen, waarin een boom als bij het turven een streep met een aantal dwarsstreepjes is. Er werd zo lang gespeeld tot de streepjes aan de ene of andere kant tot een bepaald aantal voor gewonnen of verloren spelletjes waren getekend of uitgeveegd.

J. de Vries (1971), Nederlands Etymologisch Woordenboek, Leiden

bomen ww., in de betekenis van ‘een gezellig gesprek voeren’ is een uitdrukking van Indische oudgasten, naar aanleiding van de uitdrukking een boom opzetten.

J. Vercoullie (1925), Beknopt etymologisch woordenboek der Nederlandsche taal, Den Haag / Gent

boomen ono.w. (praten), ook een boom opzetten, d.i. een verhaal opboomen, op 't getouw (den weversboom) zetten.

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

bomen* discussiëren 1884 [WNT boomen II]

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut