Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bokkenpoot - (koekje met chocola aan de uiteinden)

Thematische woordenboeken

M. De Coster (2007), Groot scheldwoordenboek: van apenkont tot zweefteef, Antwerpen

bokkenpoot: (soldatentaal) infanterist, vrijwilliger voor het Oost-Indisch leger of marinier. Reeds bij Henke. Volgens Van Ginneken ontleend aan de afdruk van het ijzer aan de schoenhakken in de grond. Salleveldt wijst er evenwel op dat bij de marine, waar men voor de mariniers dezelfde bijnaam gebruikt, gezegd wordt dat de naam afkomstig zou zijn van een oefenterrein in Den Helder, het Bokkenveldje. Vermelden we nog het oude kinderrijmpje: ‘Infanterist, bokkenpoot. Hei je geen geld, ga dan maar dood.’ In marineslang is een bokkenpoot ook een kwast om te verven of te teren.

Omdat de adelborsten infanterie-exercitie hielden op een klein terrein achter het Kon. Instituut werd dit door hen het bokkeveldje genoemd. Bokkepoot: scheldnaam voor marinier. (Vroeger: Bakpoot voor matroos; Slothout voor marinier). (Albert Chambron, Marinetermen, 1941)
Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

bokkenpoot(je) koekje met chocola aan de uiteinden 1949 [WNT z.j.] <?

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut