Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bodyshoppen - (leveren van gespecialiseerd personeel)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

bodyshoppen, -shopping (← Eng.), het leveren van gespecialiseerd personeel door een bodyshop* aan bedrijven die hierom vragen.

Directeur prof. Th. Mulder van Multihouse voorspelde onlangs al dat ook in deze branche binnenkort werklozen zullen rondlopen. Vooral het zogenoemde ‘body-shoppen’ — het tegen hoge tarieven uitlenen van automatiseerders door software-houses — loopt op zijn laatste benen. (De Volkskrant, 18/06/88)
Indertijd was ook bankier Pierson, Heldring & Pierson in de markt voor Microlife, terwijl ook Jan Kuijten van Reiss/HCS benaderd werd. Maar toen had Kuijten er geen belangstelling voor. Microlife hield zich op dat moment voornamelijk bezig met detachering, het dure woord voor uitzenden van computerpersoneel, en dit bodyshoppen, nee daar zat te weinig toegevoegde waarde aan, dat kon iedereen. (Elsevier, 02/07/88)
Bodyshopping: het verlenen van zakelijke diensten, vooral in de automatisering, door het verhuren van deskundige mensen, zonder verdere ondersteuning te bieden. (Liesbeth Koenen en Rik Smits: Peptalk, 1991)
Op de wereldmarkt is zoveel standaard software beschikbaar, dat ‘bodyshoppers’ als Volmac overbodig zijn geworden. (Esquire, mei/juni 1992)
India rukt op als software-natie. Zowel met de export van produkten als via ‘bodyshopping’: het uitzenden van Indiase computer-experts naar elders. Daarbij is sprake van een exodus van software-talent. (Elsevier, 08/08/92)
Het body shoppen, de recrutering van Indiërs om hier programma’s te herschrijven, behoort tot het verleden. (De Morgen, 04/04/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal