Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bloedverdunning - (techniek om het bloedverlies bij een operatie te compenseren)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

bloedverdunning, techniek om het bloedverlies bij een operatie te compenseren. De patiënt krijgt forse hoeveelheden bloedplasma-vervangende vloeistof toegediend, hetgeen geen nadelige gevolgen zou hebben, tenzij de patiënt een zwak hart of slecht werkende nieren heeft. Deze nieuwe methode werd begin jaren negentig voor het eerst toegepast bij Jehova’s Getuigen, die bloedtransfusie afwijzen. In het Engels gebruikt men de term bloodless surgery.

Volgens Trouwborst heeft het Dijkzigt-ziekenhuis (exclusief de afdeling open-hartchirurgie) de afgelopen drie tot vier jaar bij van tevoren geplande operaties 68 procent weten te besparen op het gebruik van bloed. Die besparing was het gecombineerde resultaat van verschillende technieken, zoals het gebruik van vooraf afgenomen bloed van de patiënt, het tijdens de operatie afnemen, schoonwassen en teruggeven van het bloed, en de nieuwe techniek van ‘bloedverdunning’. (De Volkskrant, 26/04/91)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut