Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

blockbuster - (iets dat inslaat als een bom)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

blockbuster (← Eng.), sensationeel boek, artikel, film enz.; iets dat inslaat als een bom; bestseller. In het Engelse slang betekent het woord ‘bom van zeer zwaar kaliber’.

Een film waar nota bene het Amerikaanse vakblad ‘Variety’ niet in geloofde als blockbuster. (Film & Televisie, juli-augustus 1985)
Bij dtv verscheen in een 1345 bladzijden tellende pocketeditie ‘Die Dämonen’, een roman van de Weense schrijver Heimito von Doderer (weer een teken dat de literaire ‘blockbuster’ in Europa in de mode is). (NRC Handelsblad, 22/11/85)
De grote ‘blockbusters’ zoals Batman, Indiana Jones and the Last Crusade en Ghostbusters 2 zorgen dagelijks voor afgeladen bioscopen. (Panorama, 08/08/89)
Hoewel uitgeverij Strengholts nieuwste blockbuster ‘Ik, Michael en de anderen’ (de incestueuze memoires van Latoya Jackson, zuster van Michael) gretig aftrek schijnt te vinden (volgens Strengholt), is de uitgever niet gelukkig. (Vrij Nederland, 02/11/91)
De film ging in Amerika blockbusters als Jurassic Park en The Last Action Hero een week of wat vooruit en deed het als opwarmertje voor het zomer-offensief heel aardig. (Oor, 26/06/93)
De nieuwe blockbuster in de rij heet ‘The Lion King’, een animatiefilm die in de VS alvast records gebroken heeft. (Elga, oktober 1994)
‘Tussen de twee en vier procent mag het marktaandeel zijn,’ zegt Boermans die eigenlijk een Classic Movie Channel van RTL5 wil maken. ‘Kunnen we alle klassiekers van de afgelopen 25 jaar brengen, afgewisseld met blockbusters.’ (Nieuwe Revu, 28/02/96)
Als het waar is dat vooral de grote namen de ‘blockbusters’ veroorzaken, dan krijgen de musea het dit jaar moeilijk: de beroemde kunstenaars zijn op. (NRC Handelsblad, 10/01/97)
Afgezien van enkele zonbestendige blockbusters, moeten we voor de nieuwe filmoogst tot het najaar wachten. (Weekend Knack, 25/06/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal