Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

bladerprogramma - (computerprogramma om Internet te verkennen, browser)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

bladerprogramma, speciaal computerprogramma om het Internet* te verkennen. Vertaling van Engels browser*. Bekende voorbeelden zijn Netscape en Microsoft Internet Explorer. → zoekmachine*.

Netscape is marktleider op het gebied van bladerprogramma’s voor het Wereldwijde Web, meestal kortweg ‘het Web’ genoemd. (HP/De Tijd, 23/08/96)
Netscape heeft de fout in zijn bladerprogramma natuurlijk meteen hersteld en lijkt zijn les te hebben geleerd. (Computer! Totaal, december 1996)
Met Lynx, een tekstgeoriënteerd bladerprogramma, blijven de plaatjes onzichtbaar, iets dat in de meeste gevallen alleen maar tijd en weerzin scheelt. (HP/De Tijd, 24/01/97)
Zijn bedrijf is in een gevecht gewikkeld met Netscape, dat als eerste een bladerprogramma voor internet ontwikkelde. (Elsevier, 14/08/97)
De rechter heeft Microsoft reeds in een eerdere uitspraak verboden het besturingssysteem Windows en het bladerprogramma Explorer in één koop aan te bieden. (HP/De Tijd, 09/01/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal