Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

autocue - (halfdoorlatende spiegel van de lens van een tv-camera die de tekst voor de spreker aanwijst)

Etymologische (standaard)werken

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

autocue [halfdoorlatende spiegel van de lens van een tv-camera die de tekst voor de spreker aanwijst] {na 1950} < engels autocue, van auto, afkorting van automatic [automatisch] + cue [wachtwoord, claus, rol]. Oorspr. was cue vermoedelijk de naam voor de letter q, afkorting van latijn quando [wanneer, d.w.z.: als de speler moet opkomen].

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

autocue halfdoorlatende spiegel van de lens van een tv-camera die de tekst voor de spreker aanwijst 1984 [GVD] <Engels

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

autocue (← Eng.), optisch of elektronisch afleesapparaat voor televisieomroepers. Met behulp van spiegels wordt een roltekst geprojecteerd, waardoor een tekst kan worden afgelezen zonder dat men de blik van de cameralens hoeft af te wenden. Dit apparaat werd begin jaren tachtig door Dick Rector in Nederland geïntroduceerd. Het equivalent is de teleprompter*, een merknaam.

Met behulp van een auto-cue systeem kan een tv-presentator zijn tekst aflezen van een spiegel voor de lens van de camera. De bediener van de auto-cue schuift in leestempo een rol papier met de tekst langs een kleine camera, die het beeld doorgeeft aan een monitor onder de lens van de studiocamera. De halfdoorlatende spiegel in een hoek van 45 graden maakt het mogelijk dat de camera erdoorheen ‘kijkt’ en de presentator aan de andere kant de tekst kan zien. Bij moderne systemen is het papier vervangen door een tekstverwerker. (Kijk, oktober 1991)
De auto-cue (een tekstrol, die vlak boven de camera wordt afgedraaid) ging te snel... (Elsevier, 07/12/91)
Een blonde beauty, hoog op de benen, niet te slim. Ideaal! Tot we merkten dat ze woordblind was: die meid kon amper die koeieletters op d’r auto-cue lezen. (Nieuwe Revu, 24/11/93)
‘Mijn volgende gast: Meia Schouten,’ tikt een medewerkster in op de auto-cue. (HP/De Tijd, 07/01/94)
Paul Witteman moet zonder auto-cue werken, dan is hij top. (Nieuwe Revu, 04/09/96)
Want Bolkestein praat op partijbijeenkomsten via een apparaat. Preciezer nog, hij spreekt via een ‘autocue’. (NRC Handelsblad, 09/04/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut