Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

augustijn - (monnik; typografische maateenheid)

Etymologische (standaard)werken

M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam

augustijn zn. ‘monnik; typografische maateenheid’
Mnl. augustinen (verbogen zn.) ‘augustijner monnik’ [1284-85; CG I, 1011]; vnnl. augustijn ‘typografische maateenheid’ [1660; WNT Supp.].
Eponiem dat teruggaat op Frans Augustin ‘Augustinus’ < Latijn Augustīnus, een afleiding van Augustus ‘de gewijde’, zie → auteur.
De heilige Augustinus (354-430) is de auteur van De Civitate Dei ‘van de stad Gods’. In 1467 verscheen een vroege gedrukte uitgave van dit werk. De naam van de auteur Augustijn ging eerst over op het voor deze wiegendruk gebruikte lettertype en later op de grootte (12 punt) van dat lettertype. Daarna ging men het als vaste typografische maateenheid voor alle soorten lettertypes gebruiken.

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen

augustijn [typografische maat] {1660} genoemd naar het voorbeeld van het werk ‘De Civitate Dei’ van Augustinus, dat in 1467 in deze korpsmaat was gezet.

Thematische woordenboeken

Nicoline van der Sijs (2005), Groot Leenwoordenboek

augustijn (Frans augustin)

E. Sanders (1993), Eponiemenwoordenboek: Woorden die teruggaan op historische personen, Amsterdam

augustijn, een letterkorps van 12 punten en een typografische maat van die grootte, ontleend aan een uitgave uit 1467 van De Civitate Dei van Augustinus ;
Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

augustijn monnik van de orde van Sint-Augustinus 1523 [WNT] <ME Latijn

augustijn typografische maat 1660 [WNT]

Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal