Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

arbeidspool - (gemeentelijke organisatie die langdurig werklozen aan het werk helpt)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

arbeidspool, gemeentelijke organisatie die langdurig werklozen (boven de 21 jaar) aan het werk helpt. De arbeidskrachten worden door deze pools (Engels voor ‘verenigingen, organisaties’) uitgeleend aan bedrijven die geen directe concurrent hebben. Dit zijn dan niet alleen gemeenten, maar ook spoorwegen, streekvervoer, openbare nutsbedrijven enz. De bedoeling is vooral dat de langdurig werkloze werkervaring opdoet waarna hij of zij makkelijker aan werk kan geraken. Initiatiefnemers van het wetsontwerp hiertoe waren de PvdA-fractieleden Buurmeijer en Leijnse.

De mensen in de arbeidspool waren in dienst van de SHB en werden, ook als er voor hen geen werk was, betaald. (Spectrum Jaarboek 1985)
De arbeidskracht die door de arbeidspool wordt uitgeleend, krijgt het salaris dat hoort bij de baan die tijdelijk wordt vervuld. Maar in totaal mag hij of zij niet meer verdienen dan het wettelijk minimumloon. (De Volkskrant, 24/06/88)
De Arbeidspool mag uitsluitend werken voor opdrachtgevers die zelf geen geld hebben voor dringend noodzakelijke werkzaamheden. (Trouw, 13/10/88)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut