Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

arbeidskostenforfait - (het bedrag aan beroepskosten dat voor de belasting van het loon mag worden afgetrokken)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

arbeidskostenforfait, in Nederland: het bedrag aan beroepskosten dat werkenden, tot een maximumbedrag, van hun loon mogen aftrekken voor de belasting.

Het kabinet buigt zich vooral over maatregelen die de werkgelegenheid bevorderen, zoals verhoging van het arbeidskostenforfait, het belastingvoordeel voor werkenden. (De Volkskrant, 16/07/93)
Omdat de hoogte van de bijstandsuitkering is gerelateerd aan het minimumloon gaat die ook naar beneden. Daar bovenop kan een extra verlaging van de uitkering komen omdat het CDA ook het verschil tussen lonen en uitkeringen wil vergroten. Dit kan echter ook worden bereikt door het werk fiscaal te belonen met een verhoging van het arbeidskostenforfait; het vaste bedrag aan beroepskosten dat werkenden mogen aftrekken van hun loon- en inkomstenbelasting. (NRC Handelsblad, 20/08/93)
Het arbeidskostenforfait gaat van 5 naar 6 procent... (Elsevier, 18/09/93)
D66 wilde het geld gebruiken voor een tariefsverlaging van de loon- en inkomstenbelasting. Het CDA dacht aan een verhoging van de fiscale aftrek voor mensen met een baan, het zogeheten arbeidskostenforfait. (NRC Handelsblad, 19/11/93)
Het arbeidskostenforfait, het bedrag dat boven de belastingvrije voet extra mag worden afgetrokken door mensen met werk, wordt verhoogd van acht tot tien procent van het inkomen uit arbeid, met een maximum van 2.562 gulden per jaar. (Elsevier, 14/09/96)
Melkert was altijd voorstander van het verhogen van de heffingsvrije voet en het vaste bedrag dat werkenden mogen aftrekken (het arbeidskostenforfait). (Trouw, 28/02/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut