Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

aquajoggen - (het doen van fitnessoefeningen in een ondiep zwemba)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

aquajoggen, -jogging (← Lat. aqua ‘water’), het doen van fitnessoefeningen in een ondiep zwembad; een vorm van aerobics, maar dan in water. Dit laatste woord werd met aqua gecombineerd tot het handelsmerk aquarobics*.

Het was plotseling een voldongen feit dat ze de finale moest halen. Ondanks die lange periode van aqua-jogging die niets met lopen had te maken. (De Volkskrant, 02/01/93)
Tijdens een proefbaantje in het Amsterdamse Zuiderbad baarden we behoorlijk wat opzien met deze vrolijk gekleurde waterwanten. Eigenlijk zijn ze bestemd voor het zogenaamde aquajoggen (het meest foute woord van de afgelopen jaren). (Wave, mei 1995)
Aquajoggen. Van oorsprong blessurebehandeling, nu watertrappend gevecht tegen het stromen van de tijd door met gewichten verzwaarde ouden van dagen. (Vrij Nederland, 06/05/95)
Ik ga sinds enige tijd ’s morgens vroeg een beetje aqua-joggen. (Nieuwe Revu, 14/08/96)
Ik heb een gloednieuwe fiets aan barrels gereden en de band voor aquajogging is versleten. (Trouw, 02/01/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut