Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

apenrots - (rots voor apen; gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

apenrots, slangbenaming voor het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken, gelegen aan het Bezuidenhout te Den Haag. Het gaat om een laat-modernistische constructie, waarvan de architectuur gelijkenis vertoont met een apenrots. Mogelijk is de benaming ook figuurlijk voor een plaats waar bepaalde gedragsregels heersen; of we hebben te maken met een woordspeling met de naam van de architect, D. Apon (‘Aponrots’).

Je mag dan op die aperots in Den Haag een hele piet zijn, hier in de familie ben je maar een snotneus. (Koos van Zomeren: Oom Adolf, 1980)
Er is de afgelopen jaren veel meer gebeurd, waardoor de sfeer op de Apenrots (Buitenlandse Zaken) aan het Bezuidenhout grondig is verpest. (De Volkskrant, 17/04/89)
Tegen de gebruiken in heeft Financiën geen afschrift verzonden naar de Apenrots, zoals het ministerie van buitenlandse zaken wordt genoemd. (Elsevier, 21/03/91)
Op de ‘Apenrots’, het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, wordt gezegd dat Van Mierlo om ‘agenda-technische redenen’ verstek moest laten gaan. (Elsevier, 19/07/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut