Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

antillenroute - (juridische constructie om de Nederlandse fiscale wetgeving te ontduiken)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

Antillenroute, juridische constructie om de Nederlandse fiscale wetgeving te ontduiken: ondernemingen plaatsen geld op banken in het buitenland, zoals de Antillen. Een dergelijke onderneming wordt in het slangtaalgebruik een Antilliaantje genoemd (Kort, 1996).

Het vorige kabinet met de huidige minister-president Kok op Financiën heeft verschillende maatregelen genomen om een einde te maken aan belastingontduiking via de zogenoemde Antillenroute. (NRC Handelsblad, 26/08/94)
Berichten over belastingvlucht naar België en ingewikkelde Antillenroutes hielden de ondergangsstemming in leven. (De Groene Amsterdammer, 18/01/95)
Twee keer kwam hij in het nauw, de eerste keer omdat hij de zogeheten Antillenroute zou hebben gebruikt om belasting over zijn pensioen te ontlopen, en de andere keer omdat hij in zijn belastingaangifte een te lage cataloguswaarde voor zijn lease-auto zou hebben opgegeven. (HP/De Tijd, 30/08/96)
Een heksenjacht van ‘Nova’ op zijn particuliere financiën (beleggingen via de Antillenroute en een fiscaal akkefietje met een bedrijfsauto) overleefde hij met superieur gemak. (Elsevier, 02/08/97)
Volgens de NEI-studie zou gebruikmaking van de Antillenroute in 2000 met 3,3 procent een significante bijdrage kunnen leveren aan het Antilliaanse bruto nationaal produkt. (Elsevier, 04/10/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal