Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

ankeiler - (covertekst, intro)

Dateringen of neologismen

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

ankeiler covertekst, intro 1986 [De Coster 1999] <Duits

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

a(a)nkeiler (← Dui. ankeilen ‘aankondigen of inleiden van iets’,verwant met ons werkwoord keilen ‘gooien, smijten’; Ankeilen betekent ook ‘aanklampen, aanspreken’; het is van oorsprong een Bargoens woord), slang voor ‘begin; aanzet tot iets; wat voorafgaat; inleiding’. Alhoewel dit woord al langer gebruikelijk is in het Bargoens, duikt het pas sinds het begin van de jaren tachtig op in het algemeen taalgebruik. Het wordt tegenwoordig vaak gebruikt m.b.t. een krantenartikel of een televisieprogramma.

Veel aankeilers van programma’s als Veronica’s Nieuwslijn en NCRV’s Hier en Nu worden bij de VPC gemaakt. (De Volkskrant, 03/05/86)
... zijn uitvoering van Bob Dylan’s ‘Chimes of Freedom’ als aankeiler voor de Amnesty International-tour. (Oor, 22/10/88)
Met een vette ‘Ankeiler’ op de voorpagina: FATALE ONTSNAPPING NAAR DE DOOD. (Jac. Toes: De Afrekening, 1994)
Nee, multimedia! DR-DOS 6.0, MS-DOS 5.0 en 4DOS 4.0 worden met elkaar vergeleken en de aankeiler zegt het al: de DOS-prompt is nog lang niet dood. (Computer! Totaal, februari 1997)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut