Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

animatronics - (animatie waarbij technieken uit het poppentheater aangevuld worden elektronica voor speciale effect

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

animatronics (← Eng.; van animation + electronics), vorm van animatie waarbij technieken uit het poppentheater gecombineerd worden met elektronica om speciale effecten te verkrijgen. De marionetten worden hierdoor minder houterig en stroef. Het idee komt eigenlijk van Walt Disney, die er al in de jaren zestig mee experimenteerde voor Disneyland en andere themaparken. Het woord ontstond begin jaren zeventig in het Engelse taalgebied, maar raakte pas in de loop van de jaren tachtig bij ons bekend.

Daarnaast is de voornaamste troef van deze amusante griezelparodie uiteraard Audrey II zelf, een verbluffend werkstuk van ‘animatronics’-expert Lyle Conway. (De Morgen, 24/06/87)
Een film met als titel ‘Loch Ness’ laat uiteraard vermoeden dat het hier om een of andere ‘monsterpic’ zal gaan, zeker als de aftiteling vermeldt dat we ons aan ‘animatronics’-toestanden uit de beroemde Creature Shop van Jim Henson mogen verwachten. (De Morgen, 11/07/96)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut