Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

amigocratie - (bestuur d.m.v. vriendjespolitiek)

Dateringen of neologismen

Nicoline van der Sijs (2015-heden), Jaarwoordenzoeker ‘Een woord uit elk jaar 1800-heden’, zie ook bij Onze Taal

amigocratie [vriendjespolitiek, heerschappij van vriendjes] (1987). Marc De Coster vermeldt in zijn Woordenboek van neologismen voor 1987 de nieuwe woorden: amigocratie, magnetron en seropositief.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam

amigocratie bestuur d.m.v. vriendjespolitiek 1987 [De Coster 1999]

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

amigocratie, het verlenen van diensten aan partijgenoten of vrienden, of het parachuteren van van hen in overheidsbanen. Deze informele en pejoratieve term, die aanvankelijk enkel in Vlaanderen werd gebruikt, lijkt nu over te slaan naar Nederland. Bedenker is de Leuvense politicoloog Luc Huyse.

In de Belgische amigocratie gaat het niet alleen om het verkrijgen van banen en promoties, maar ook om diensten. (De Volkskrant, 12/09/87)
Wat dat betreft zijn de beelden uit de jaren zestig veelzeggend: altijd glunderende ministers op de eerste rij bij de inhuldiging van een of ander industrieterrein. Alsof zij het waren die voor nieuwe arbeidsplaatsen hadden gezorgd. Daar kwam dan nog de ‘amigocratie’ bovenop, ja. Zo is bij de mensen het kwalijke vooroordeel gegroeid dat er zonder politieke kruiwagen weinig of geen toekomst is te bevechten. (Elsevier, 12/02/94)
Het stemmen op personen hangt nauw samen met het sterk ontwikkelde sociale dienstbetoon. Politici verlenen gunsten en bouwen populariteit op hun plaatselijke ‘amigocratie’. (NRC Handelsblad, 20/05/95)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut