Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

afvaltoerisme - (vervoer van afval naar een andere gemeente of naar het buitenland)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

afvaltoerisme, eufemistische aanduiding voor het vervoer van giftig afval naar een andere gemeente of naar het buitenland.

Belg stelt afvaltoerisme naar DDR aan de kaak. (NRC Handelsblad, 30/03/90)
In de Overijsselse stad heerst het schrikbeeld van Oostzaan. Daar zou het ‘afvaltoerisme’, het dumpen van huisvuil bij buren of buurgemeenten, onbeheersbare vormen hebben aangenomen. (Algemeen Dagblad, 06/11/93)
Tenslotte zit Noordergraaf nog met een vuiltje. Omdat de verkoop van de ‘dure zak’ tegenviel, heeft de proef een tekort van twee ton opgeleverd. Barendrecht overweegt nu een paar aanpassingen, zoals het goedkoper maken van de zak (twee gulden). Dat moet het afvaltoerisme tegengaan en de verkoop van de zak stimuleren. (Trouw, 12/11/93)
De gemeente Rotterdam eist van Barendrecht een schadevergoeding van een miljoen gulden wegens ‘afvaltoerisme’. Sinds Barendrechters een dure vuilniszak moeten kopen van de gemeente, dumpen velen van hen hun afval in een goedkope zak net over de gemeentegrens met Rotterdam. (De Volkskrant, 01/07/94)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut