Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

achtertuin - (achtergebleven, oninteressant gebied)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

achtertuin, figuurlijke en vaak pejoratieve aanduiding voor een achtergebleven, oninteressant gebied; niet-gebonden land behorende tot de invloedssfeer van een grote mogendheid.

Niet alleen vinden de meeste Amerikanen hun land het mooiste en het belangrijkste, ze vinden het ook vanzelfsprekend dat de VS andere, kleinere en zwakkere landen voorschrijft hoe ze moeten leven. Vooral als zo’n klein en zwak land een Derde Wereldland is, dat ligt in wat de VS als haar ‘achtertuin’ beschouwt. (Opzij, oktober 1987)
En uit de ‘achtertuin’ Afghanistan willen de Russen wel weg, maar dat zal alleen ten koste kunnen gaan van een bloedbad onder hun vrienden, de huidige heersers in Kaboel, en een burgeroorlog. (Haagse Post, 26/03/88)
Amerika en de permanente guerrilla in zijn achtertuin. (Elsevier, 26/03/88)
Zover was het communistische onkruid nooit eerder opgerukt in de achtertuin van de Verenigde Staten van Amerika. (Vrij Nederland, 07/03/98)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal