Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

achterstandsbuurt - (buurt met veel verkrotting en een hoge werkloosheid )

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

achterstandsbuurt, -wijk, buurt of wijk met veel verkrotting en een hoge werkloosheid onder de bewoners.

Broere is een van de zeventien huisartsen in deze oude volkswijk, met een bevolking van 35000. Hij heeft een ‘normpraktijk’ met rond de 2200 patiënten, een hoog aantal, landelijk gezien. Het is een ‘achterstandsbuurt’, een oude wijk met een hoge werkloosheid, hoge criminaliteitscijfers, veel allochtonen (ongeveer de helft) en veel woningen die in aanmerking komen voor de sloop. Volgens een twee weken geleden gepubliceerd onderzoek van de Stichting Ziekenfonds Rotterdam en de Regionale Huisartsenvereniging Rotterdam wordt het steeds moeilijker om vacatures in de achterstandsbuurten van de stad te vervullen. (HP/De Tijd, 02/10/93)
Dit verschijnsel doet zich voor in de criminele achterstandsbuurten van grote (vooral Amerikaanse) steden. (HP/De Tijd, 18/07/97)
Nieuwe noodkreten klinken thans uit Den Helder, waar 1500 Antillianen wonen, veelal geconcentreerd in en rond de achterstandswijk Falga. (Elsevier, 04/10/97)
Inspecteurs kijken ook naar omstandigheden, er kunnen allerlei redenen zijn waarom een school weinig geslaagden heeft. Zoals een zieke directeur, een fusie of een leerlingenpopulatie die grotendeels afkomstig is uit achterstandswijken. (Trouw, 05/09/97)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Meertens Instituut