Meehelpen? Ga naar etymologieWiki

 

Jaarwoord generator van Genootschap Onze Taal

 

abonneetaxi - (taxi waarmee men voor 50 gulden 10 ritten kan maken)

Dateringen of neologismen

M. De Coster (1999), Woordenboek van Neologismen: 25 jaar taalaanwinsten, Amsterdam

abonneetaxi, in Den Haag, Rotterdam en andere grote regio’s: taxi waarmee men voor 50 gulden per jaar recht krijgt op een tiental ritten binnen de gemeentegrenzen. Ingevoerd in 1992.

Wie een jaar lang voor een tientje per rit met de taxi wil rijden, moet bij de Abonneetaxi zijn. Een abonnement voor een jaar kost vijftig gulden, 60-plussers betalen de helft. (De Volkskrant, 04/04/92)
De abonneetaxi doet met ingang van eind maart zijn intrede in Rotterdam. (Trouw, 03/03/95)
Veel taxibedrijven hebben dat door. Ze variëren hun tarieven. Enkele grotere steden hebben de abonneetaxi. De klant betaalt vijftig gulden per jaar en neemt binnen de stad onbeperkt de taxi voor een tientje per keer. (Trouw, 22/11/96)
Ondanks zijn felle kritiek is Van Tongeren niet de man die zijn hakken in het zand zet. Een paar jaar geleden was hij de geestelijk vader van Abonnee-Taxi, waar de passagier altijd alleen in zit. Inwoners van Den Haag kunnen voor 55 gulden een jaarabonnement kopen. Voor elk ritje betaalt de abonnementhouder vervolgens een vast bedrag per zone, met een minimumbedrag van een tientje. (Elsevier, 30/11/96)
Overige werken

Woordenboek der Nederlandsche taal (WNT) & Middelnederlandsch woordenboek (MNW) & Vroegmiddelnederlands woordenboek (VMNW) & Oudnederlands woordenboek (ONW) – alle onderdeel van de Geïntegreerde Taalbank (GTB)

Zoek dit woord op in het WNT, MNW, VMNW, ONW.

Hosted by Instituut voor de Nederlandse Taal